330 ml’lik Bir Kutu Kola İçince Vücudunuza Kaç Küp Şeker Giriyor?

330 ml’lik bir kutu kolanın içerisinde ne kadar şeker olduğunu biliyoruz. Peki bu şekerin kaç küp şeker yaptığını biliyor muyuz? Bugün sizlere içtiğimiz siyah içeceğin içindeki tehlikeli beyazın miktarına bakacağız.

Dünyanın en popüler içeceği ne diye sorsak muhtemelen pek çoğunuz kola cevabını verir. Gerçekten marka gözetmeksizin tüm dünyada en çok tüketilen içeceklerden birisi kola. Peki kapağını açtığınızda çıkardığı sesle bile “İç beni” diye haykıran kola ne kadar masum? Aslında kolayı tüketen insanların büyük bir kısmı bu meşrubatın zararlarının farkında, ancak gerek içerisinde bağımlılık yapıcı kafein gibi maddeler gerekse de sıcak yaz aylarında içinizi serinletmesi, kolayı tüketmeye devam etmemizi sağlıyor. Bugün sizlere severek içtiğimiz kolada gerçekte ne kadar şeker olduğunu açıklayacağız. 

330 ml’lik bir kutu kola içtiğinizde vücudunuza ne kadar şeker aldığınızı biliyor musunuz? Aslında kola kutularının içerisinde ne kadar şeker olduğu biliniyor. Daha önce sosyal medyada “bir kutu kolanın içerisinde 10 küp şeker var” şeklinde açıklamalar görmüşsünüzdür. Bugün sizlere hem Coca-Cola hem de Pepsi‘nin değerlerine bakarak kaç küp şeker olduğunu açıklayacağız. Ayrıca kolaların içerisine konulan şekerlerden de kısaca bahsedeceğiz.

Not: İçeriğe geçmeden kısa bir açıklama yapalım. Yapacağımız hesaplamalarda, 1 kg’lık paketlerde 405 adet küp şekerin bulunduğu kutular baz alınacak. Bu kutulardaki küp şekerlerin tanesi 2,46 grama denk geliyor.

330 ml’lik Coca-Cola’nın içerisinde kaç küp şeker bulunuyor?

330 ml’lik standart bir kutu Coca-Cola’nın içerisinde 37 gram şeker bulunuyor. 37 gramlık şekeri küp şeker olarak ele aldığımızda karşımıza 15 küp şeker çıkıyor. Yani içtiğiniz her kutu kolayla birlikte vücudunuza 15 küp şeker alıyorsunuz. Günde iki kola içtiğinizde ise bu oran 30’a fırlıyor.

330 ml’lik Pepsi’nin içerisinde kaç küp şeker bulunuyor?

330 ml’lik standart bir Pepsi’ye baktığımızda ise 35 gram şeker olduğunu görüyoruz. Bu miktar da 14 küp şekere denk geliyor. Eğer günde 1 değil de iki tane adet 330 ml’lik Pepsi kola içerseniz vücudunuza 28 küp şeker sokmuş olacaksınız.

Bu şeker miktarlarından ne anlamamız gerekiyor?

Çay içerken içerisine koyduğunuz küp şekerleri düşünün. Kendinize kahve bardağı boyutunda bir çay yaptınız ve içerisine 10 tane küp şeker attınız. Bunun tadını tahmin edebiliyor musunuz? Böylesine yoğunlukta şeker normal olarak fazla gelecektir. Aslında vücudunuza birden 15 küp şeker almak sizi kusturabilir, ancak kolanın içerisinde bulunan fosforik asit, şeker tadını kesip kusmanızı engelliyor. Böylelikle sıcak havalara karşı birebir olan içeceği içmeye devam etmiş oluyorsunuz.

Bir günde 2.5 litre kola tüketiyorsanız vücudunuza kaç küp şeker alıyorsunuz?

Yukarıda bahsettiğimiz şeker miktarı yalnızca 1 kutu kola için geçerliydi. Eğer sizler de benim öğrencilik hayatımda tükettiğim gibi günde 2.5 litre kola içen biriyseniz her gün vücudunuza 110’dan fazla küp şeker sokuyorsunuz demektir. Bu da bir insanın günlük şeker ihtiyacının çok üzerinde bir tüketim. Kilo problemlerinin dışında ilerleyen dönemde diyabet gibi son derece ciddi sağlık problemlerine dönüşebilecek bu tüketim biçimi, sağlığınızı tehdit edebilir.

Bugün sizlere kolaların içerisinde kaç küp şeker olduğundan bahsettik. Peki sizin düşünceleriniz nedir? Yorumlar kısmında buluşalım.

Kaynak : Webtekno

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.